Saturday, June 04, 2005

Rudyard Kipling

Ako možeš da vidiš deo uništenog svog života i bez jedne reči ponovo da ga gradiš... i bez uzdaha podneseš gubitak. Ako možeš da budeš zaljubljen u svoju ideju, ali ne i lud od nje, ako možeš da budeš jak, ali ne i grub, da ne mrziš onog koji tebe mrzi, da se ipak boriš i da se braniš.

Ako možeš da vidiš kako tvoje reči izvrću nevaljalci da razdraže glupake i da slušaš kako luda usta o tebi lažu, a da sam ne kažeš ni jednu jedinu laž, ako možeš da sačuvaš dostojanstvo u slavi, ako možeš da zadobiješ pobedu posle poraza i te dve varke podjednako primiš, onda će svi bogovi, slava i pobeda biti zauvek tvoji poslušni robovi i ono što je veće od svake slave i od svih kraljeva. Bićeš čovek,sine moj.

To rece Rudyard Kipling.

2 comments:

romanticarka said...

Sjajan citat...

Zigimund said...

Da, da, ova pesma je proglashena za najlepshu ikada napisanu i kao takva je ushla u antologiju svetske knjizevnosti. I po njoj chovek ne sme biti gord, sujetan, pohlepan, zaveden slavom...Shto rek*o Diogen sa shibicom u ruci - *TRAZIM CHOVEKA*! Mislim, nadjoh par bez ovakvih atributa, ali oni su vec otpalili odavde. Ima ih i koji su ostali, ali i oni polako postaju ravnodushni...